Kedd reggel

 

Az Apple az első tőzsdei cég, amelynek piaci értéke meghaladta az 1000 milliárd dollárt. Ez mai árfolyamon számolva forintban több mint 280 ezer milliárd forint. Az Apple-t már rengetegen elemezték, de még egy elemzést sem olvastam, amely arra próbált volna választ adni, hogy mennyit érhet ez a cég, ha a zászlóshajónak tekinthető termékéből, az iPhone-ból, minden egyes felhasználónak lenne egy, és minden harmadik évben lecserélné egy új készülékre.

Jelenleg a Földön több mint 7,6 milliárdan élünk és 4,57 milliárdan használunk mobiltelefont, azaz minden hatodikunk használ mobiltelefont. Nem meglepő, hogy a fejlettebb régiókban magasabb, szegényebb részeken alacsonyabb a mobiltelefont használok száma. A szegényebb régiókban bőven van még tér a növekedésére. Középtávon tehát a globális penetráció további fokozatos emelkedésével lehet számolni.

2017-es adatok alapján 1,53 milliárd darab mobiltelefont adtak el, azaz minden átlagfelhasználó háromévente lecseréli telefonját egy újra.

Az Apple 2017-es éves beszámolója alapján 216,7 millió darab iPhone-t értékesített, amelyből 141,3 milliárd dollár bevétel származott. Ez azt jelenti, hogy iPhone-ként átlagosan kb. 650 dollár bevétele képződött a vállalatnak. Ez a szám nagyon közel van az elmúlt 3 év átlagához (655 dollár/iPhone). Az adatok alapján a vásárlók nem a legdrágább készülékek irányába mozdulnak el. Jelenleg a piacon a négy modell is kapható különböző képernyőméretben és tárhellyel. A csúcskészülék most az iPhone Xs, amelynek az ára 1000 dollártól indul, míg a legolcsóbb modell az iPhone 7, amelyért minimum 450 dollárt kérnek el. Továbbiakban azt fogjuk feltételezni, hogy a felhasználók hasonlóan fognak a drága és az olcsóbb készülékek közül vásárolni, így a készülékenként átlagos 650 dollár jövőben is elérhető.

Szóval, ha a 4,57 milliárd felhasználó háromévente lecserélné mobiltelefonját, akkor ez évente 999 milliárd dollár bevételt jelentene az Apple-nek. Folytatva a feltételezéseket, ha a cupertino-i vállalat a jövedelemtermelő képességét, amely nemzetközi összehasonlításban nem alacsony, a jövőben is fent tudná tartani, akkor évente 371 milliárd dollár profit sem elképzelhetetlen.

Ha figyelembe vesszük a vállalatértékeléskor használt szokásos paramétereket - osztalékfizetési ráta, részvényesek által elvárt átlagos hozam, és növekedési kilátások (lásd. lenti táblázat) - , akkor nem kevesebb, mint 4 095 milliárd dollárt érhet az Apple, amely közel négyszerese a mostani értékének. Az értékelésnél csak az iPhone-ok értékesítésének felfutásával számoltam, egyéb termékkel nem foglalkoztam, mint iPad, Mac, Apple TV, Apple Watch stb.

Táblázatban lévő számok feltételezések

Természetesen a fenti eszmefutatás csak egy nagyon szélsőséges eset. Kezeljük fenntartásokkal! Ne rohanjunk el egyből Apple részvényt vásárolni!