Kedd reggel

 


Közzétéve: 2019. január 21                                                                                                                                           Szerző: Holló Gergely Attila

Január van. Sokan fázunk az időjárástól, de a pénztárcánk tartalékzsebeinek üressége még élesebbé tudja tenni a hideg szél amúgy is jeges behatásait. Szinte még le sem csúszott az utolsó falat töltött káposzta, de már mindenki tervekről és elvárásokról beszél. Az örömteli pillanatok és a nagy pihenések után egyik napról a másikra a zakatoló hétköznapok valóságában találjuk magunkat.

Kell ilyenkor valami extra motiváció, ami kedvet ad az újrakezdéshez. Valami, ami kitölti a bennünk keletkezett ürességet. Valami, ami kilátásba helyez olyan élményeket, amelyekre várhatunk, amelyekért érdemes nap, mint nap újra munkába indulnunk. Egyetértünk ebben?

20190115 2

A YearCompass évrendező füzete segítségünkre lehet kicsit távolabbról, nagyobb vonalakban szemlélni az elmúlt évünket. Támogathat bennünket a kiértékelésben, nagyobb következtetések levonásában és a tapasztalatok beépítésében a továbbiakat illetően. Ezen túl segíthet feltárni rejtett motivációinkat és megadhatja a teret a velük való munkára.

A füzet ingyenesen letölthető a https://yearcompass.com/ oldalról.

Nem csoda, ha az évrendező füzet töltögetése közben egyszer csak arra leszünk figyelmesek, hogy utazásokat helyezünk kilátásba. Ez így van jól, hiszen új tájak felfedezése, új kultúrák és emberek megismerése, és ezeknek az utazásoknak a megszervezése kivételes lehetőségnek mutatkozik az év eleji mentális és érzelmi űr kitöltésében! Aki ezt egyszer kipróbálja, az minden bizonnyal tapasztalni is fogja, hogy ez nem csupán egy pszichológiai elmélet.

„Ha nincs is szükséged vakációra, amikor tervezni kezded, lehet, hogy szükséged lesz rá, mire elkészülsz”

Leonard Mlodinow

Na igen, a logikus elme gondolatmenetét követve, ez lehet az a szakasz, amikor felötlik bennünk: „De nekem nincs pénzem utazásra. Meg amúgy is kiköltöttem az ünnepekre!” Elárulok egy titkot, ami egyre kevésbé titok már: manapság az utazáshoz hajlandóságból sokkal többre van szükségünk, mint pénzből!

Személyes tapasztalatom szerint elmondhatom, hogy a tavalyi év során tízezer forintos retúrjeggyel jártam meg Korfut és Londont, az Athénba szóló retúrjegy ára is csak pár ezressel haladta meg ezt az összeget. Ha kimondottan a városlátogatásokat preferáljuk, akkor - a teljesség igénye nélkül – Brüsszelbe, Berlinbe és Nürnbergbe könnyen találhatunk repülőjegyeket hatezer forintos árakon.

20190115 5

Mint általában mindenhol, úgy az év első két hónapjában az utazási irodáknál és a repülőtársaságoknál is vegetálnak az értékesítési folyamatok. A legtöbb cég ilyenkor leárazással próbál minket vásárlásra bírni. Lássuk meg ebben a lehetőséget egy felemelő élmény alapköveinek lerakására, hisz mi más lehetne az alapja egy nagy kalandnak, mint a „fillérekért” megvásárolt repülőjegy?

Ha nem éltük fel teljes mértékben a tartalékainkat, vagy a Karácsonyra kapott pulykapénzt, akkor nem árt résen lennünk, és figyelni a légitársaságok oldalait, vagy a repjegy kereső oldalakat, lehetőség szerint naponta többször is. Akár tízezreket is spórolhatunk azzal, ha időben elkapunk egy árfrissítést!

Persze ahhoz, hogy egy kaland valóban low budget legyen, az utazási költségeken túl a többi pillérnek, tehát a szállás és az étkezés megszervezésének is tudatos és költséghatékony lábakon kell állnia. (Ezek megtervezéséhez a következő cikkben adunk majd praktikus tippeket.)

Tartsanak velünk az erre az évre szóló kalandok tudatos felépítésében, és tegyük le most az első alapkövet, így már lesz mit várni, lesz mit körbejárni és élménnyel feltölteni.

Mint láthatjuk, nem kell, hogy egy élmény, egy utazás leürítse a zsebeinket. Tudatos tervezéssel rengeteg pénzt megspórolhatunk, amely összeg aztán tovább erősítheti a stabilitásunkat. A megspórolt összegek kamatoztatására és egy stabilabb pénzügyi bázis megalapozására továbbra is ajánljuk az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. befektetési jegyeit.

Kellemes évtervezést kívánunk!

Szerző: Holló Gergely Attila