Kedd reggel

 

Közzétéve: 2019. május 21.                                                                                                                                                 Szerző: Bálint László

Annak ellenére, hogy a kínai gazdaság egyre lassuló ütemben növekszik egy új gazdasági szektor kezdte magát kinőni az elmúlt 5 évben, az IT szektor, amely globális méretben is egyre inkább meghatározó. 2018-ban 81 milliárd dollárt fektettek be kínai startup cégekbe, amely 32% a globális kockázati tőkebefektetéseknek.

Startup cégeknek olyan cégeket hívunk, amelyek az életciklusok elején járnak, tőkére van szükségük, hogy az ötletüket meg tudják valósítani, vagy ha már sikeresen elindultak, további növekedéshez mindenképpen forrás szükséges. Startup cégeknek szerencséjük van, hogy a növekedésüket finanszírozni tudják, mivel a kockázati tőkealapok jellemzően innovatív cégeket keresnek, amelyek kimagasló befektetési lehetőséggel kecsegtetnek.

2018-ban a kockázati tőkealapok 251 milliárd dollárt fektettek be globálisan. Továbbra is USA domináns ezen a piacon, az amerikai startup cégek vonzzák a legtöbb tőkebefektetést, de Kína egyre gyorsuló ütemben közelíti, és pár éven belül átveheti a vezető pozíciót.

kockazatitokemegoszlas

Ábra. Kockázati tőke megoszlása a világban

A kínai felhasználók a fejlesztők álmai, mert nagyon aktívak az új internetes applikációk használatában. Nagyon gyorsan a mindennapi életünk részévé válik egy-egy új alkalmazás. Legyen az online szórakoztatással, fizetéssel, oktatással, vagy utazási szolgáltatásokkal kapcsolatos applikáció. Egy jó példa, a mobilfizetés. 2016-ban Kínában 9000 milliárd dollár értékben bonyolítottak le mobilfizetést, amely 80-szor magasabb, mint az amerikai tranzakciók összesen, ahol is összesen 112 milliárd dollárnyi tranzakció történt.

A kínai munkaerőpiacban rengeteg potenciál van. A kínai tech szektorban egy munkavállaló átlagosan 72 órát dolgozik egy héten, azaz napi 12 órát 6 napon keresztül. Kínában 6-szor többen végeznek a számítástechnika szakon, mint az USA-ban. Egyelőre az amerikai hallgatók mélyebb tudással rendelkeznek, mint a kínai társaik, de rohamosan jönnek fel.

Kínában bevett gyakorlat, hogy lemásolják a versenytársak termékeit. A kínai szabályozás is védi hazai piacot, ezért olyan nagy amerikai IT cégek, mint Facebook, Apple, Amazon, Netflix és Google - röviden csak FAANG-oknak szokták hívni – nem tudnak megjelenni az 1,4 milliárdos kínai piacon. Természetesen a fenti cégek által nyújtott termékeknek és szolgáltatásoknak megvan a kínai megfelelői. Alibaba az Amazon, Baidu a Google, és Tencent az Apple és a Netflix kínai párja. A három legnagyobb kínai IT cég piaci értéke közel 1000 milliárd dollár.

piacikapitalizacio

Ábra. Három legnagyobb kínai IT cég piaci kapitalizációja

A kínai IT szektor értékelése kihívásokkal teli, mert a hagyományos vállalatértékelési modellek csődöt mondanak. Nehéz egy induló vállalkozásnak az értékét, amely az életciklusa elején még veszteséges, hagyományos vállalatértékelési technikákkal alátámasztani.

Az elmúlt 5 évben 1000 olyan kínai IT cégben történt befektetés, ahol a befektetések összértéke meghaladta a 10 millió dollárt. Eddig csak kis részünknek sikerült a tőzsdei debütálás is. A statisztikákból azt látjuk, hogy azok a vállatok, amelyek tőzsdére mentek 2017-ben vagy 2018-ban, elvesztették az értéküknek a 21%-át a következő 12 hónapban, sőt a cégeknek a 62%-a több, mint 30%-ot vesztett az értékéből.

A digitalizáció a következő években is meghatározó marad Kínában, és egyre nagyobb súlyt fog képviselni ez a szektor a kínai gazdaságon belül. Érdemes lesz odafigyelnünk Kínára.