Kedd reggel

 

 Hús nélküli hús.

Van ennél szexibb termék a nap alatt?

Szerző: Sánta Kristóf

Képzeljük el, hogy az állattenyésztés felelős a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának 18 %-áért.
Most képzeljük el azt, hogy a Föld lakossága a jelenlegi, kevesebb mint 8 milliárd főről 2050-re 10 milliárd fő közelébe emelkedik.
És végül képzeljük el, hogy a húsfogyasztás a népességnövekedésben élenjáró fejlődő országokban 2027-ig 4 %-al fog növekedni. (az egy főre vetített fogyasztás még így is mindössze a fejlett világénak a 40 %-át fogja kitenni)

Bővülő népesség + bővülő húsfogyasztás = veszélyes ütemben bővülő üvegházhatású gázkibocsátás

1

A fönti képlet végeredménye lesújtó. Meddig tudjuk még kizsigerelni bolygónkat ahhoz, hogy minden éhes száj jóllakjon?

Az elmúlt időszakban számtalan cikk jelent meg azokról a cégekről, akik növényi alapú vagy ami még meglepőbb élő állatokból vett sejtekből állítanak elő „műhúst”.

A technológia túljutott a kísérleti fázisán, mostanra Amerika legnagyobb gyorsétteremláncai versenyeznek azért, hogy ki tudják elégíteni az egyre fokozódó vevői igényeket a műhúsból készül hamburgerekből. A Burger King nem sokkal azután, hogy áprilisban teszt jelleggel Missouri államban bevezette a műhúsból készült Impossible Whoppert máris a termék az összes amerikai étteremre 
kiterjedő bevezetésén munkálkodik. A „húspogácsát” gyártó Impossible Foods már figyelmeztet, nem biztos, hogy képes lesz a vásárlói igények kielégítésére

A nagy versenytárs a McDonald's válaszára sem kellett sokat várni Big Vegan-ra keresztelt szendvicse a svéd és finn piac tesztelése után már Németországban is elérhető, de valószínűleg nem kell sokat várni, hogy mi is megkóstoljuk a szendvicseket, amik a kóstolók értékítélete szerint ízében és állagában is megtévesztésig hasonlítanak az eddig megszokott húspogácsákhoz.

A BEYOND BURGER előállításának előnyei egy hagyományos húsból készült hamburgerhez képest:

2

Az üzleti szempontból a legmesszebbre jutó cég pedig a Beyond Meat nevű vállalat mely májusban már tőzsdei bevezetésre is került. A hype nem kis részben annak is köszönhető, hogy olyan hírességeket találunk a befektetők között, mint Leonardo DiCaprio vagy Bill Gates. Az cég IPO-ja 25$-on valósult meg, de már az első nap 72$-on kereskedtek vele, júniusban pedig elérte eddigi csúcsát a 200 $-t, kevesebb mint 2 hónappal a bevezetés után!

3

Talán a legérdekesebb vállalat mind közül a Memphis Meats, amely olyan „műhúst” kínál, amely nem növényi fehérjét, hanem állati eredetű sejteket használ laborhús előállításához. Ezen a termékek előállítása lényegesen kisebb környezeti terheléssel jár, mint a valódi húsé, míg a végeredmény lényegében azonos.  Az alap befektetői között olyan nagyágyúkat találunk, mint Bill Gates, Richard Branson, Kimbal Musk (Elon Musk testvére) vagy Jack Welch (a GE egykori vezetője). A termékek ára ma meghaladja a valódi hús árát, de ez az egészen közeli jövőben töredékére eshet a jelenlegi szinteknek.

4

Bármelyik említett cég oldalára is téved az ember, hasonlóan hangzatos mondatokkal találkozhatunk:

„Better meat, better world.”

„Eat meat. Save Earth.”

„Lab-Grown Meat May Save a Lot More than Farm Animals' Lives”

Hogy ez story megint csak egy hangzatos divathóbort lesz, megtoldva az érzelmeinkre ható hatásvadász marketinggel vagy ez maga a forradalom, ami megmenti a bolygónkat és éhező százmilliók számára nyújt megoldást ma még nem tudjuk. Ma még nem ismerhetjük a termékek hosszú távú fogyasztásának egészségügyi hatásait sem, ami akár egyik pillanatról a másikra romba döntheti a szárnyait bontogató iparágat. Üzleti szempontból, abban azonban biztosak lehetünk, hogy a Beyond Meat tőzsdei bevezetésének sikerét további cégek próbálják majd meglovagolni, de hogy valamennyi hosszútávon sikeres lesz az erősen kérdéses.

 

Jó étvágyat!