Kedd reggel

 

Nagyon érdekesen alakulnak az utóbbi években a világ nagy homokozódombján az egyes országok katonai és a gazdasági kapcsolatai. A történelem folyamán megszokhattuk, hogy egyes országok vagy szövetségesek egymással vagy pedig ellenségként tekintenek a másikra. Ez a világkép az elmúlt néhány évben erőteljesen átalakulóban van, ma már nem lehet egy-egy országról kijelenteni, hogy barátunk vagy ellenfelünk, egyre inkább hatása van a döntéshozókra a gazdasági folyamatok alakulása.

Pár napja jelent meg az Economist hasábjain egy érdekes írás az olajpiac jövőjéről. Suhail al-Mazrouei az OPEC jelenlegi elnöke bejelentette, hogy egy olyan terven dolgoznak, amely hosszútávon is befolyásolni tudja az OPEC egyre szűkülő lehetőségeit az olajárak befolyásolására. A 14 tagú petroszövetség másik 10 jelentős kitermelő országgal alakítana ki együttműködést a piaci árak fenntartására.

Miután a 2016 elején látott mélypontokról a fekete arany árfolyama - elsősorban Szaúd-Arábia termelésvisszafogása miatt – duplázódott, az olajkitermelők szeretnék is fenntartani a számukra már elfogadható árakat. A már 14 hónapja érvényben lévő termeléskorlátozó megállapodás – amelynek az Egyesült Államok nem tagja – lassan elérte a célját, visszavágva a kínálati oldalt, és már szinte teljesen eltűnt a többlet az öt éves mozgóátlaghoz képest:

A paktum eredményessége – amennyiben sikerül egyáltalán megkötni -  kérdéses, mivel az USA kitermelése az IEA (International Energy Agency) vezető stratégája szerint már az idei évben meghaladhatja mind az arab királyság, mind Oroszország olajtermelését.

Az újonnan formálódó szövetség olyan országokat tömörít egybe, amelyek más színtéren gyakorlatilag hadban állnak egymással. A szíriai polgárháborúban Oroszország és Szaúd-Arábia egymás ádáz ellenfelei.

Persze csodálkozni nem kell ezen, hiszen a Donald Trump által a múlt héten bejelentett importvámok kivetésének egyik legnagyobb vesztese épp szomszédja és szövetségese Kanada.

Gazdasági (ir)racionalitás vagy történelmi kapcsolatok? Nagyon úgy tűnik, hogy egyre inkább vesztésre állnak a régi stratégiai szövetségek.