Kedd reggel

 

Jeff Bezos hivatalosan is a világ valaha volt leggazdagabb embere. Az 54 éves Amazon alapító vagyona meghaladta a 41 406 milliárd forintot (ez az USA GDP-ének a 0,8%-nak felel meg). A csillagászati 150 milliárd dolláros (41 406 milliárd Ft) határt minden bizonnyal a cége nyári akciója, a Prime Day hatására lépte át. Egyes becslések szerint csak ezen a napon $4.2 milliárd értékben vásároltak az Amazonon. A Prime Day-t hihetetlen érdeklődés kísérte, ami rövid ideig problémákhoz vezetett a weboldalon, de ez sem akadályozhatta meg az Amazon szárnyalását, és így rekordszámú új regisztrációt kaptak ebben e 36-órás periódusban.

Amazon.com 1990-es években internetes könyváruházként indult, de már a korai fázisban bővítette a kínálatát más termékekkel. Mára a világ legnagyobb online kereskedő platformjává nőtte ki magát ahol szinte bármit meg lehet tálalni. Ruházati cikkek, elektronikai eszközök, de még bútorok is kaphatók itt. Ugyan cég fő profilja továbbra is az online értékesítés, de számos más területen is élen járnak. Az Amazon Wireless a felhő alapú szolgáltatásokban tartozik a piac vezetők közé. Az Amazon Now-n keresztül 2-órás házhozszállítási idővel vásárolhatunk élelmiszereket, kisebb fogyasztási cikkeket az USA-ban. A cég a szórakoztatóiparban is jelen van többek közt az Amazon Video, az Amazon FireTV és az Amazon Music-on keresztül. Azt, hogy szinte minden, amihez a Bezos nyúl arannyá válik, mi sem példázza jobban, mint, hogy 2017-ben A régi város című Amazon Studios film Oscar és Golden Globe-díjat is nyert. Továbbá olyan forradalmi ötletekkel árasztják el a piacot, mint a 2007-es bemutatása óta világhírűvé váló Amazon Kindle, vagy a 2014-ben bemutatott virtuális asszisztens, Alexa. Cégébe az évek során olyan óriások olvadtak be, mint a Whole Foods, vagy az egyik legnagyobb stream-oldal a Twitch.tv.Mivel több terméke, így például a Prime is előfizetős, ezáltal elkötelezik magukat a vásárlók az Amazon használatára. Továbbá az üzleti modell fontos része a cross-selling, így egyes termékek megvásárlásával további extra szolgáltatásokat vehetünk igénybe. Így például, amikor a vásárló előfizet a Prime-ra, jogosultságot kap egyben a Video nevű online streaming szolgáltatás használatára is. Emellett számos saját fejlesztésű termékük is kapható az oldalon például az Echo okoshangfalak, vagy a fentebb említett Kindle.

A vagyonát több sikeres befektetésen keresztül is gyarapította a volt Princeton-i diák; így az első befektetők egyike volt a Google-ben és az Airbnb-ben is. Valamint az Amazon-főnök űrhajózási cége, a Blue Origin Elon Muskkal versenyez az űrkutatásban és rakéta tervezésben.

 

Mióta elindult a cég egy Seattle-i garázsból Bezos kb. $5 milliárd értékben adott már el a részvényeiből, de még így is 16%-os tulajdona van a cégben. A 2017-es év elején még arról értekeztek az elemzők, hogy vajon át tudja-e lépni a cég részvénye az $1000-os lélektani határt. Mára a részvény elérte a $1850-os rekord árat, ami azt jelenti, hogy a részvénnyel nagyjából másfél év alatt meglehetett duplázni a befektetésünket. A cég decemberben rekordévet zárt $178 milliárdos bevételével, de idén még ennél is 33%-al jobb eredményt - $237 milliárdot - várnak tőle. Az Amazon július 26.-án adja ki a második negyedéves jelentését, amely egyes előrejelzések szerint visszavetheti minimálisan a részvény árát, de hosszútávon emelkedést vár tőle a piac. Ezzel összhangban a részvény ára is megközelítheti a nemrég még elképzelhetetlen $2000-t, ezzel tovább gazdagítva a világ leggazdagabb emberét.

Az Amazon egy folyamatosan növekvő, és új kihívásokat kereső cég, így nemrégiben megszellőztették, hogy az egészségügy felé is terjeszkednek. Sokat nem árultak el a projektről, de az tudható, hogy mindezt a J.P. Morgan-nel és a Berkshire Hathaway-el együttműködésben teszik. A cél minden bizonnyal az egészségügyi költségek csökkentése és a minőség javítása. Emellett több innovatív projektjük is van mind például a Prime Air – drónos csomagszállítás, valamint feltehetőleg olyan titkos projekteken is dolgoznak, mint háztartási robotok építése. Mindezek által a gigacég tovább terjeszkedik, mind termékeit és szolgáltatásait tekintve, mind földrajzilag.