Kedd reggel

 

Közzétéve: 2019. február 26.                                                                                                                                                 Szerző: Sánta Kristóf

 Ami a vezető amerikai indexekkel az elmúlt 3 hónapban történt, az még a legtapasztaltabb befektetők gyomrát is megfeküdte: hullámvasút le, aztán fel. Amire az elmúlt évek megtanították a befektetőket az az, hogy bizony minden esést még kell venni, hiszen az emelkedés tartós, masszív, talán soha véget nem érő…

Nos, a befektetők jó diák módjára elhitték és megtanulták a leckét. Az S&P 500 már ősz óta lecsorgásában volt, baljós előjelek is szép számmal voltak a piacon (kereskedelmi háború, Brexit, Kína lassulása, FED kamatemelés). Ennek ellenére nem volt (sok) ember, aki hitt volna egy igazán masszív esésben. Év végén amúgy is menetrend szerint jön a mikulás rally… vagy nem? 

Így jutottunk el 2018 decemberéig,  amikor is földcsuszamlás szerű piaci mozgások, leginkább esések borzolták az ünnepi lázban égő befektetőket. A piacon kitört a pánik, megtört a „vedd meg az esést” („buy the dip”) doktrína. Ha viszont az esést nem megvenni kell, akkor nem szabad, hogy mindent elveszítsünk. A karácsony előtti egy hétben már nem a fundamentumok, hanem a tömegpszichológia rabjává váltak a befektetők: eladni mindent, bármi áron. Az S&P 500 decemberi teljesítménye sokáig úgy nézett ki, hogy minden idők legrosszabb decemberi teljesítménye lesz, 24-én már túl voltunk a tárgyhónapon belüli 14%-os esésen is!

investing.com

Van, aki szerint a határidős ügyletek kifutási napja miatt történt, de a piaci zuhanás pont december 24-én,  szenteste napján ért földet. És micsoda forgalom mellett! 

Minden eladás mögött találunk egy vevőt is, de ezen a napon a különösen sok eladó részvényre különösen sok vevő jutott - hatalmas forgalom volt. A részvényeket, amiket a remegő kezek elengedtek, azt a stabil kezek örömmel begyűjtöttek.

A Bloomberg cikke szerint 2010 óta ez volt a legforgalmasabb Szenteste:

snp500

 Külön érdekes boncolgatni azt a kérdést, hogy mennyi tőzsdei emelkedésre játszó certifikát (vagyis olyan – jellemzően tőkeáttételes - értékpapírok, amelynek értéke egy adott mögöttes termék, például egy részvénypiaci index, nyersanyag vagy akár egyedi részvény árfolyamának alakulását követi) kiütési szintje jött el ezeken a napokon. A kiütődött, kvázi elértéktelenedett értékpapírok tulajdonosai partra vetett halként végezték: az esést végigszenvedték, pozíciójukat és pénzüket (végül a hitüket) elvesztették.

Az ünnepek után azonban valami megváltozott. Elfogytak azok a kígyózó sorok, akik még mindig szabadulni akartak részvény pozícióiktól. Mi jöhet ekkor? Emelkedés.
Miközben az előttünk tornyosuló problémák nem változtak, december 24-e óta alig volt csökkenő nap a piacokon - a vezető indexek ledolgozták decemberi esésük döntő hányadát.

Sok befektető teljesen vagy részben kimaradt ennek az időszaknak a hozamából, ami igaz a befektetési jegyek tulajdonosaira egyaránt. Voltak, akik búslakodtak a tavalyi évben a befektetési alapok hektikus teljesítménye miatt. Vannak, akik az eladás mellett döntöttek részvény alapjukkal kapcsolatban, de 2019-ben a meglévő befektetők ezidáig a kimagasló teljesítménynek örülhetnek.
Nem győzzük hangsúlyozni befektetőinknek, hogy a részvénypiacokba történő befektetés hosszútávfutás és a rendszeres megtakarítások fontossága megkérdőjelezhetetlen!

Az MKB Észak-Amerikai Részvény Befektetési Alap visszatekintő teljesítménye:

mkbeszakamrba

mkbeszakamrba hozam

Minél sötétebb az éjszaka annál közelebb a hajnal, ez a tőzsdék pszichológiája is.
A 2019-es év teljesítménye rendkívül kedvező napjainkig, kíváncsian várjuk, hogy mit tartogat még számunkra ez az év!