Kedd reggel

 

Szerző: Wéber Tamás, a Bázis, Egyensúly, Ambíció és Adaptív kötvény alapok portfoliómenedzsere

A tankönyvek szerint az ideális gazdaságpolitika kontraciklikus, azaz a rövid távú gazdasági kilengéseket simítani igyekszik. Amikor jól megy a gazdaságnak megszorít, lassulás esetén pedig növekedést serkent.

Az USA-ban 2020-ra az a fura helyzet állt elő, hogy miközben a GDP 70%-át adó belső fogyasztás továbbra is jó kilátásokkal rendelkezik – legalábbis a munkaerőpiaci mutatók alapján – a gazdaságpolitika mindkét nagy ága is ösztönöz. Tehát az alapvetően jó helyzetet a gazdaságpolitika tovább javítja.

Az amerikai költségvetés gyakorlatilag a 2016-os (választási) évtől stimulál, tehát a folyamat már a demokrata vezetés alatt elkezdődött. A hiányt igazán Trump 2017-es, jelentős társasági adócsökkentést végrehajtó csomagja növelte meg. Az ábrán jól látható, hogy ez a hozzáállás mennyire elvált a megszokottól. A mostani munkanélküliségi ráta (zöld vonal) mellett a múltban általában kiegyensúlyozott költségvetést vitt a kormány, a mostani hiány a GDP 4,2%-a.

Eközben a monetáris politika is ösztönzővé vált a FED 2019-es kamatcsökkentéseinek köszönhetően, ráadásul gyorsuló bérnövekedés (zöld vonal) mellett. A múltban, hasonló munkaerőpiaci körülmények között inkább a kamatemelés volt jellemző.

Az amerikai gazdaságpolitika tehát jó/javuló munkaerőpiaci és belső fogyasztási kilátások mellett stimulál mindkét fronton. Ez gyorsuló gazdasági növekedést valószínűsít.

Természetesen van némi csalás a két ábrában, hiszen a FED az amerikai gazdaság kilátásainak romlására reagált. Ez a romlás azonban nem a belső fogyasztásból, hanem a nemzetközi kereskedelem lelassulásából, a cégek befektetéseinek lassulásából fakadhat, aminek első sorban politikai okai vannak (erről részletesebben már írtam itt).

Ha ezek a politikai okok megszűnnek vagy mérséklődnek a jó helyzetet tovább javító gazdaságpolitika hatása kidomborodhat.

A kínai-amerikai kereskedelmi megállapodás első részfejezetét január 16-án írják alá. Trump a tárgyalások folytatásáról és a második részfejezetről twittelt nemrég. A második részfejezetben való megegyezést jelenleg nagyon kevesen árazzák.

Az ábrák forrása a BCA Research elemzései.

Kedves Látogató!
Ez a weboldal sütiket használ a kényelmesebb böngészés érdekében. A honlap használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató