Kedd reggel

 

Szerző: Czifra Gábor az Aktív Alfa és PB Top alapok portfoliómenedzsere

Az internet elterjedése nemcsak a hétköznapi életünkben okozott eget rengető változásokat, hanem a tőzsdei kereskedést is gyökeresen átalakította. Az internet előtti időkben alapvetően az információk megszerzése biztosította a versenyelőnyt a tőzsdei befektetők számára. Nem véletlen, hogy a pénzügyi cégek New York, Chicago, London, Frankfurt pénzügyi negyedeiben összpontosultak, és elvétve akadtak csak olyan vállalkozások, akik ettől eltérő székhelyet választottak maguknak. A személyes találkozók, sajtótájékoztatók, a tőzsdei parkett közelsége, a nyomtatott formában elérhető tőzsdei információk mind nehezítették és lassították az információk feldolgozásának sebességét. Az internet elterjedés azonban gyökeresen átalakította a befektetési döntéshozatalt és annak sebességét. A videó konferencia lehetősége, Bloomberg, Reuters terminálok valós idejű adatszolgáltatása, a légiközlekedés olcsóbbá válása, a tőzsdei megbízások végrehajtásának sebessége érezhetően rövidítette a befektetési döntéshozatal idejét, ami egy új korszak beköszöntét jelentette.

A mai világban a tőzsdei forgalom akár a 80-90%-t is mesterséges intelligencia és statisztikai modellek által generált ügyletek teszik ki. Az ember szerepe fokozatosan leértékelődik, és a technikai eszközök, mesterséges intelligencia szerepe pedig felértékelődik. Nem véletlenül nevezi az angol ezt a kereskedési formát „high-frequency trading”-nek, azaz magyarul „magas frekvenciájú kereskedésnek”. A befektetési döntéshozatal ezekben a kereskedési modellekben az emberi részvétel teljes kizárásával történik. A döntést egy statisztikai, közgazdasági és befektetői hangulatot leíró modellek alapján egy mesterséges intelligencia hozza meg, aki ezután azonnal végrehajtja az adott döntést. Az egész kereskedési mód kulcsa a sebességben rejlik, ezért a cégek a teljes folyamatot ennek megfelelően optimalizálják! Az általuk használt szerverek speciálisan erre a folyamatra tervezett modellek, ahol a megrendelő beleszólhat az alaplap tervezésébe, a memória modulok kiválasztásába is. Az általuk használt processzorok speciálisan ilyen folyamatokra optimalizált modellek, amit az Intel negyedéves aukciók keretében értékesít csak, és a piaci ár többszörösért kelnek el, mivel 1000 db processzor közül csak 1-2 db felel meg általuk támasztott magas követelményeknek. A szervereken futó operációs rendszer, a hálózati eszközök programozása is mind saját fejlesztés, ami csak és kizárólag a minél nagyobb sebességnek van alárendelve.

Az igaz érdekességek még csak ezek után jönnek, hiszen ezeket a tőzsdei megbízásokat el is kell juttatni a tőzsdei számítógépekhez. A hagyományos réz és üvegszálkábelekben az információ 200-240 ezer km/sec sebességgel halad, addig a mikrohullámok 280 ezer km/sec-cel és a lézerfény közel fénysebességgel, azaz 300 ezer km/sec sebeséggel terjed. Ebből kifolyólag ezek a cégek a saját maguk által épített és üzemeltetett hálózatban csak mikrohullámú és lézer alapú hálózati eszközöket használnak. Ennek egyik sarkalatos pontja, hogy a tőzsde híradástechnikai adótornyához minél közelebb legyen a saját adótornyuk, így gyorsabban és kisebb interferencia mellett tudnak kommunikálni a tőzsde szervereivel. A chicagói határidős tőzsde adatközpontja mellett ezért vérre menő földháború bontakozott ki, hogy ki telepítheti 250 méterrel közelebb a híradástechnikai adótornyát a tőzsdéhez, amit az alábbi ábra szemléltet. 250 métert a fény a 0,8 mikromásodperc alatt tesz meg, tehát ennyivel hamarabb ér a megbízás a tőzsdére. Ezért a 0,8 mikromásodpercért élet-halál harcot folytatnak és dollár 10 milliókat költenek az adott cégek, hiszen a remélt profit akár éves szinten több 100 millió dollárt is elérheti. Végső soron pedig ez a sebesség előny dönti el, hogy a magas frekvenciájú kereskedő cégek közül ki lesz a bajnok, és hosszabb távon ki maradhat életben.