Kedd reggel

 

Szerző: Dzsubák Attila

A devizapiacokon és sok más kereskedett piacon is, sokszor uralkodik olyan hangulat, amit a közgazdaságtan „nyáj hatás”-nak nevez. Tapasztalataim alapján úgy érzem, hogy ez a hatás van most jelen a magyar devizapiacon is, az EUR/HUF árfolyamában. Az elmúlt hetekben-hónapokban szinte csak olyan elemzéssel, valamint újsághírrel és szalagcímmel találkoztam, ami az EUR/HUF árfolyam emelkedését vetíti előre.

Ebben az írásban megpróbálom több szempontból körbejárni a témát és rávilágítani a furcsa, néha a racionalitással ellentétesnek tűnő dolgokra, amelyek a kereskedett piacokon szinte mindig jelen van az árfolyamok ellentétes végpontjaiban. Időhorizontban a 2008-as válság korai fázisától napjainkig vizsgálom az EUR/HUF árfolyamot, valamint a mögöttes fontosabb makrogazdasági paramétereket/folyamatokat.

Forrás: Bloomberg, EUR/HUF árfolyam 2007-től

Ahogyan a fenti ábrából látszik, a jelenlegi EUR/HUF piaci szituáció szinte teljesen az ellentéte a 2008-as nyári folyamatoknak, mind az árfolyam, mind a szentiment tekintetében. 2008 nyarán, június közepétől majd szeptember végéig 240 Ft alatt tartózkodott az EUR/HUF árfolyam (hiába voltak már rossz hírek a részvénypiacokon, pl. 2008. szeptember 15-én, Lehman Brothers és a Merrill Lynch „bedőlése”). Az árfolyam július 21-én 227,61-es történelmi minimum értékét érte el, ami pár forinttal alacsonyabb volt, mint a korábbi, 2003. januári történelmi minimum (231,05 Ft). Az ábrán látszik, hogy a korán EUR/HUF emelkedésre számító pozíciókkal rendelkező befektetőket megadásra késztette a zölddel jelzett terület.

Hasonló lehet a helyzet manapság is „a másik irányban”. Fundamentálisan szerintem a EUR/HUF árfolyamának alacsonyabb szinten kellene lennie. Azok a befektetők, akik erre az irányra számítanak vagy számítottak korábban, kellemetlenül érzik magukat, miután az árfolyam a pirossal jelölt területen tartózkodik. (És pár forinttal magasabb, mint a 2015-ös év eleji, illetve 2018-as év közepi addigi történelmi maximum.).

Hasonlóság, hogy mindkét esetben van és volt egy túllövéses árfolyam (zöld, illetve piros terület), és mindkét esetben van és volt egy egyirányúnak tekinthető piaci várakozás. (Természetesen 2008-ban a másik irányban volt ilyen várakozás, 220-as EUR/HUF árfolyamot vizionálva.) Miután a kereskedett piacokon általában az árfolyam végpontokhoz közeledve, az utolsó fázisban mindig megjelenik az irracionalitás, ami szinte mindig együtt jár a korábban említett „nyáj hatás”-sal, valamint a múltból táplálkozó, egyirányúnak tekinthető piaci várakozással. Azonban már 2008-ban és 2009-ben láttuk, hosszabb távon a fundamentumok győzedelmeskednek. Akkortájt éppen a romló, most pedig a javuló.

A makrogazdasági számokat figyelve az alábbi táblázatban, jól látható, hogy a gazdaság sokkal jobb állapotban és struktúrában van, mint 2008 nyarán (amikor a „hihetetlen” forint erő volt). A GDP növekedésben 5 %-os értékkel újra a régió éllovasának számít Magyarország, míg 2008-ra fokozatosan maradtunk le ebben az összehasonlításban. Az infláció (éves átlagban) a 2008-as 6,1 %-os szintről 3,4 %-ra mérséklődött. A munkanélküliségi ráta a 2008-as 7,8 %-os szintről 3,5 %-ra csökkent 2019 szeptemberére, miközben 2019 harmadik negyedéve és 2008 nyara között 630,9 ezerrel 4,4426 millió főre nőtt a foglalkoztatottak száma.

Forrás: MNB és KSH

A háztartások nettó pénzügyi vagyona több, mint megháromszorozódott. A folyó fizetési mérleg hiánya jelentősen mérséklődött, és a nemzetközi tartalékok állománya szintén jelentősen emelkedett. Az államháztartási hiány kordában van, míg a 10 éves állampapírpiaci hozam a 2008-as év közepi 8,50 %-os szintről 2,01 %-ra csökkent 2019 végére. (És akkor még nem beszéltem arról, hogy a két időpont között szinte megszűnt a gazdaság devizahitel kitettsége.)

Mindezen paraméterek jelentős javulása ellenére az EUR/HUF piaci árfolyamvárakozások szinte csak a további gyengülés irányában mutatnak. Íme, néhány cím és hírrészlet az elmúlt napokból:

„Meddig gyengül a forint? Már senki nem hiszi, hogy itt a vége”

„„Az elemzők közül már senki nem számít arra, hogy a jelenlegi szinten megáll a forint gyengülése, egyöntetűen azt gondolják, hogy átlépi majd a 340-es, újabb lélektani határt is az euró-forint árfolyam még 2020-ban.”

„„Ezért esik a forint – ki tudja, hol áll meg”

Összességében azt érzem, hogy megint egy túllövéses forint árfolyam szituációban vagyunk, ami nincs összhangban a magyar gazdasági fundamentumokkal, és túlzottan egyirányúak az EUR/HUF árfolyamvárakozások. Várakozásaim szerint a következő 2-3 évben a forint árfolyamában az eddiginél sokkal jobban tükröződhetnek a fundamentumok, ami azt jelenti, hogy a piacinál jóval nagyobb valószínűséget tartok jelenleg reálisnak a forint középtávú erősödésére, azaz az EUR/HUF árfolyam szignifikáns csökkenésére a jelenlegi szintekről.

Jelen blogbejegyzés a szerző magányvéleményét tükrözi, ami nem feltétlenül egyezik meg az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. hivatalos álláspontjával.